Private Client

Dartmouth Square House

Working with heritage to address contemporary needs. Exploring a late Victorian typology, a successful balance was formed between historic character and contemporary lifestyle.

This project involved the complete refurbishment and extension of a Grade II Listed Victorian terrace house in central Dublin. The aim was to explore a late Victorian raised ground housing typology in relation to contemporary lifestyle requirements, specifically through the investigation of the relationship between the lower and upper ground floors. The main stairwell and associated return levels were significantly altered to more closely connect the two floors, while walls at first floor level were reconfigured to draw daylight deep into the lower ground floor through the roof.

 

As well as enhancing the original features, careful study of the building fabric uncovered opportunities to create contemporary space to the rear.The existing return was demolished and replaced with a new dining room on the lower ground floor and an additional bedroom above. The new bedroom, wrapped in bronze, appears to float above the concrete volume of the dining room, allowing changing patterns of sunlight to animate the interior.

Name:
Dartmouth Square House
Client:
Private Client
Date:
January 2011
Location:
Dublin, Ireland
Budget:
£€400,000
Team:
Alan DempseyJames Chung
Collaborators:
Structural Engineer: CORA Quantity Surveyor: WMQS