Mountbrook Group

Dodder Bridge

Public spaces, regenerated places. Utilising the views and pedestrian spaces available, this development is underpinned by community gain.

The Dodder bridge was won through an open international design competition. An area wide regeneration included a revitalised pedestrian network to maximise community gain. A bold concept for the bridge integrated infrastructure and public amenity to provide a highly functional, city-relevant space.

Site constraints of river channel flood clearance suggested the bridge structure was inverted to create an extended seating area. Accompanied by the structure’s vibrant blue colour, the surrounding spaces are anchored to both a visual and structural point along the river. Thin steel balustrade cables maximise transparency to give the bridge even more prominence as a new city landmark.

Name:
Dodder Bridge
Client:
Mountbrook Group
Location:
Dublin
Budget:
£1.75 million
Team:
Alan Dempsey
Collaborators:
Structural Engineers: Adams Kara Taylor